Sign In

Remember Me

Кампания „Разперени криле“

Кампания „Разперени криле“

ХРАНКООП подкрепя всички кампании на Сдружение „КАЖИ“ за промяна на отношението ни към животните. От миналата година ние също се включваме в информирането на хората за това какво означава „КОД 3“ върху яйцата: Избирайки яйца с код 3, избираме жестоките клетки.

Видове отглеждане

  • 3: клетъчно отглеждане
  • 2: подово отглеждане
  • 1: свободно отглеждане
  • 0: био отглеждане

Защо са жестоки клетките?

Цял живот в тясна клетка

Всяка кокошка прекарва целия си живот в малка клетка, където е натъпкана с още около 20 други животни. Там тя разполага с място по-малко от един лист А4 — 0,06 кв. м. Всеки неин ден минава в тясното пространство, обградена от телените решетки, тяло до тяло с всички останали и в абсолютна невъзможност да изразява присъщото си естествено поведение.

Дори не може да разпери криле

Тясното пространство не позволява на една кокошка да разпери крилете си докрай, камо ли да маха с тях или да хвърка. Тя няма почти никаква свобода да се движи или да прави повечето от нещата, които са естествени за нея — да се протяга, да тича, да се чисти с пясък или да рови и кълве в земята. Заради това ежедневието ѝ е изпълнено със страдание и стрес.

Интензивна експлоатация

Клетъчното отглеждане е възможно най-интензивната експлоатация на кокошките-носачки. Автоматизацията с цел най-голяма печалба е за сметка на благосъстоянието на животните. Почти всички естествени нужди на тези нежни птици са пренебрегнати — те са сведени до нищо повече от машини за яйца.

Нараняващ, телен под

Кокошките са принудени по цял ден да стоят върху метална мрежа и възглавничките на краката им често се разраняват. Те никога няма да усетят твърда земя под себе си.

В природата кокошките прекарват повечето време в кълване и ровене в земята; в търсене на храна и ядене. Върху теления под на клетката е невъзможно да се рови и кълве. Заради това те често се кълват една друга — понякога до смърт.

Изкълвана и останала без пера

Затворени нагъсто в клетката, една кокошка лесно може да стане жертва на останалите. Те са заклещени заедно, стресирани и неспокойни, и тя не може да избяга и да се спаси, ако другите започнат да я кълват. Често се стига до канибализъм и до смърт.

Не е нужно да е така!

От самото начало, Хранкооп подкрепя малки семейни ферми, които имат осъзнато отношение и работят по природосъобразен начин. Затова ние не само поемаме ангажимент да не допускаме производители на яйца с код 3, но ние допускаме само и единствено такива, които са с пасищно отглеждане!

Алтернативите:

Ферма „Амброзия“

Фермата се намира в с. Топли Дол, Врачански балкан.

Можете да откриете всяка събота на Фермерски пазар Римската стена и в платформата за директни доставки на Хранкооп.

Био ферма „Органита“

Можете да намерите в био магазини.

Публикувано от

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Към лентата с инструменти