Кампания „Разперени криле“

Кампания „Разперени криле“

ХРАНКООП подкрепя всички кампании на Сдружение „КАЖИ“ за промяна на отношението ни към животните. От миналата година ние също се включваме в информирането на хората за това какво означава „КОД 3“ върху яйцата: Избирайки яйца с код 3, избираме жестоките клетки.

Видове отглеждане

  • 3: клетъчно отглеждане
  • 2: подово отглеждане
  • 1: свободно отглеждане
  • 0: био отглеждане

Защо са жестоки клетките?

Цял живот в тясна клетка

Всяка кокошка прекарва целия си живот в малка клетка, където е натъпкана с още около 20 други животни. Там тя разполага с място по-малко от един лист А4 — 0,06 кв. м. Всеки неин ден минава в тясното пространство, обградена от телените решетки, тяло до тяло с всички останали и в абсолютна невъзможност да изразява присъщото си естествено поведение.

Дори не може да разпери криле

Тясното пространство не позволява на една кокошка да разпери крилете си докрай, камо ли да маха с тях или да хвърка. Тя няма почти никаква свобода да се движи или да прави повечето от нещата, които са естествени за нея — да се протяга, да тича, да се чисти с пясък или да рови и кълве в земята. Заради това ежедневието ѝ е изпълнено със страдание и стрес.

Интензивна експлоатация

Клетъчното отглеждане е възможно най-интензивната експлоатация на кокошките-носачки. Автоматизацията с цел най-голяма печалба е за сметка на благосъстоянието на животните. Почти всички естествени нужди на тези нежни птици са пренебрегнати — те са сведени до нищо повече от машини за яйца.

Нараняващ, телен под

Кокошките са принудени по цял ден да стоят върху метална мрежа и възглавничките на краката им често се разраняват. Те никога няма да усетят твърда земя под себе си.

В природата кокошките прекарват повечето време в кълване и ровене в земята; в търсене на храна и ядене. Върху теления под на клетката е невъзможно да се рови и кълве. Заради това те често се кълват една друга — понякога до смърт.

Изкълвана и останала без пера

Затворени нагъсто в клетката, една кокошка лесно може да стане жертва на останалите. Те са заклещени заедно, стресирани и неспокойни, и тя не може да избяга и да се спаси, ако другите започнат да я кълват. Често се стига до канибализъм и до смърт.

Не е нужно да е така!

От самото начало, Хранкооп подкрепя малки семейни ферми, които имат осъзнато отношение и работят по природосъобразен начин. Затова ние не само поемаме ангажимент да не допускаме производители на яйца с код 3, но ние допускаме само и единствено такива, които са с пасищно отглеждане!

Алтернативите:

Ферма „Амброзия“

Фермата се намира в с. Топли Дол, Врачански балкан.

Можете да откриете всяка събота на Фермерски пазар Римската стена и в платформата за директни доставки на Хранкооп.

Био ферма „Органита“

Можете да намерите в био магазини.

Публикувано от

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Към лентата с инструменти