Sign In

Remember Me

На 22 май е първият фермерски пазар в Балчик за 2021 г.

На 22 май е първият фермерски пазар в Балчик за 2021 г.

За второ поредно лято, малки добруджански производители ще посрещат гражданите и гостите на Балчик в началото на “Дамбата” – крайбрежната алея на града.  Те ще предложат своята чиста продукция, отгледана без химически торове, изкуствени консерванти и подобрители. На пазара ще могат да се намерят  разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти, месни деликатеси, продукти от краве, овче, козе мляко – сирена, кашкавали, кисело мляко, както и печива с квас, сладка и конфитюри, сокове и сиропи, ядки, пъдпъдъчи яйца, студено пресовани и етерични масла, плодови и класически вина, ръчно изработена керамика и други занаятчийски изделия от естествени материали. И всичко това поднесено от ръцете на самите производители.

Фермерски пазар Балчик ще се провежда всяка събота в следобедните часове на деня, като стартира с работно време от 13 до 19 ч. С напредване на лятото и високите температури, работното време ще се променя към по-късните часове на деня.           

Все повече общини в страната и света дават ход на създаване на фермерски пазари и това, макар и бавно, дава добри резултати. През 2020 г., за създаването на Фермерски пазар Балчик и подпомагане на малките регионални производители, Община Балчик беше наградена на ежегодната конференция „Достъп до добра храна“, която се провежда под патронажа на Министерство на земеделието, храните и горите. Преди 2 г. и Община Добрич беше отличена за създаването на Фермерски пазар Добрич. В Добрич, фермерският пазар се провежда успешно вече четвърта поредна година и дава възможност за оцеляване, реализация и развитие на десетки малки добруджански стопани.

Фермерските изложения повишават културата на хранене и на потребление на хората, възстановяват доверието между потребител и производител и подпомагат развитието на малките производители от регионите.  Провеждането на фермерски пазари в Балчик и Добрич допринася за популяризиране на добруджанската култура и традиции сред туристите и за допълнителна привлекателност като туристически дестинации. Това е една от многото цели, които си поставят организаторите от Кооперация Хранкооп в партньорство с Общините Балчик и Добрич.

През месец април т. г. се проведе и първият фермерски пазар в град Каварна, с партньорството на Община Каварна. А засиленият интерес по време на първия летен сезон на Фермерски пазар Балчик през 2020 г. подтикна организаторите да открият втора локация за зимните месеци. Тя е пред местния супермаркет Аквилон, който също подаде ръка на инициативата, и сега чрез своите две локации – лятна и зимна, малки производители от Добруджа ще могат целогодишно да задоволяват потребностите на своите посетители. 

Ако сте малък производител на чиста храна от региона и искате да участвате във фермерски изложения, моля свържете се с координатора на Хранкооп за Добрич и региона на тел: 0878781697 или e-mail: pazari@hrankoop.com

Какво се случва на всяко изложение в Балчик, кои са участниците и интервюта с тях, можете да следите във фейсбук страницата на Фермерски пазар Балчик: https://www.facebook.com/FPBalchik

За Фермерски пазар Добрич страницата е https://www.facebook.com/FPDobrich

За всички фермерски пазари на Хранкооп:

Публикувано от

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Към лентата с инструменти