Sign In

Remember Me

Унгария е утроила броя на пазарите, посветени на местните производители

Унгария е утроила броя на пазарите, посветени на местните производители

Тази новина прочетохме в agrozona.bg., макар и със закъснение (защото е от пролетта) звучи впечатляващо на фона на България.

У нас фермерски пазари, но не такива, които са на общински пазари, а такива, които се провеждат на улици, площади, в паркове, в дворове на университети или училища буквало НЯМА!

Добре има – общо 6! По един в Добрич в комплекс „Стария Добрич“, в Балчик на пешеходната морска алея „Дамбата“, във Враца, който е на площада пред общината (адмирации за кмета!), един пред Министерството на земеделието, един на площад Тройката в Бургас (и той е скорошен и се провежда през седмица) и един в София в градинката на НДК, който също е скорошен и се провежда само 2 пъти в месеца (а преди беше в Парк Заимов, но далновидните местни управленци решиха, че им пречи и ни спряха там, заради което трябваше да търсим друго място). Всички останали, за които знаем са или на територията на общински пазари, на паркинги на големите вериги за хранителни стоки, които се опитват да си „измият“ ръцете, че все пак подкрепят българските производители и евентуално на други частни терени – пред ИКЕА, молове и др.

Но да бъдем по-точни в преброяването – общо в цялата страна като реални фермерски пазари се провеждат:
– 4-5 в София,
– 3 във Варна,
– 2 в Пловдив,
– 2 в Бургас,
– 1 в Габрово,
– 1 в Добрич,
– 1 в Балчик,
– 1 във Враца.
– и… 1 в Банкя.

Може и да има още някъде, но може би не се популяризират онлайн, та не ги откриваме. Значи общо 15-16! И то за 8 години вместо да се стабилизират и умножат, по-скоро кретат и дори има доста затворили – в Хасково, Стара Загора, Русе, Шумен и др.

Какви са причините? Уж станаха „модерни“, уж се говори много за необходимостта и ползите от такива пазари, а всъшност тъпчем на едно място. Според нас това забавено развитие на фермерските пазари и директните продажби се дължи основно на крайното неразбиране у местните власти какво всъщност са фермерските пазари и тоталната липса на политика от страна на държавата, в лицето на Министерство на земеделието, горите и храните. Дори успяха да провалят единствената мярка в подкрепа на къстие вериги и директни продажби Мярка 16.4, с толкова сложни и объркани правила, че нямаше нието един фермерски пазар подкрепен или създаден чрез нея.

Какви са решенията?

Нека да цитираме унгарския министър на земеделието:

„Нуждаем се от пазари за укрепване на местната икономика, фермерите и общностите. Съоръжението, което откриваме днес функционира като дом за местните фермери и потребители. Считам за важно, че броят на фермерските пазари се е увеличил почти три пъти между 2012 и 2020 г., като 117 такива пазари са функционирали до края на миналата година. Насърчавам всички да купуват унгарски продукти, защото по този начин подкрепяме унгарските фермери и унгарските семейства “.

ДА, фермерските пазари, ако бъдат правилно разбрани и организирани наистина развиват местната икономика (на местата където се случват), фермерите (които участват в тях) и общностите (които са предимно млади семейства и търсят по-добро качество на живот в района, в който са). А доказателства, че именно такова развитие се получава, вече имаме и в България! Ако искате можем да покажем цифри, статистика и видими резултати. Обадете ни се!

За създаването на фермерски пазар няма нужда от големи инвестиции – необходимо е само именно това разбиране за важността им и че не са само пазар. За да са истински те могат да се случват само в 1 ден от седмицата (но не по-рядко, защото природата не може да чака да дава плодве през седмица или през две), да бъдат допускани само производители (без търговци – за което пък се изисква контрол, който не е съвсем лесен и прост), да има не само земеделска продукция, а пълния набор за една седмична потребителска кошница (освен плодове и зеленчуци, млечни и месни, да има и хляб, печива, зърнени, преработени, готови за хапване на място и не на последно място и занаятчийски продукти – само така – с по=широка потребителска кошница един малък пазар може да се самоиздържа), да добавя добавена стойност за потребителите – да има пространство за презентации (кулинарни или друг тип образователни), работилници, детски занимания и др.

Еххх кога ще ги стигнем…. унгарците!

Публикувано от

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Към лентата с инструменти