Sign In

Remember Me

Форум:ПОЧВА по случай Международния ден на почвата 5.12.2022

Форум:ПОЧВА по случай Международния ден на почвата 5.12.2022

На 5 декември 2022, от 17:00 ч. в Кино Люмиер, в София ще се проведе първото издание на национален Форум:ПОЧВА по случай Международния ден на почвата. Събитието ще започне с изложба и коктейл в 17:00 ч., последвано от официално откриване в 18:00 ч. чрез видео обръщение на основателя на “Спасете Почвата” Садгуру. Водещ на събитието ще бъде екоблогърката Рада Бонева

По време на официалната част на Форума ще говорят още:

  • Борислав Сандов, екоактивист, дългогодишен съпредседател на ПП “Зелено движение”, народен представител в 45 и 46 НС, Министър на околната среда и водите и Вицепремиер по климатични политики в правителството на Кирил Петков.
  • Петя Иванова, специалист по регенеративно земеделие и възстановяване на почвите
  • Никола Рахнев, Основател на Gorata.bg
  • Александър Китев, Председател на Българска асоциация на фермерите, които не орат почвата
  • Георги Мантарлиев, Основател на Академия за фермери
  • Мартин Ганев: Основател на Ферма Поляна
  • Патрик Смитьойс, Автор на серията филми Моята нова родина
  • Стоилко Апостолов, Директор на фондация Биоселена

Основната тема на Форума ще бъдат добрите практики и политики, които могат да помогнат за възстановяване на българските почви. Известно е, че над половината от обработваемите почви в световен мащаб вече са деградирали, като липсата на органично съдържание в тях ги превръща в пясък и води до редица негативни последици като недостиг на храна и вода, конфликти и миграция. В житницата на България, Добруджа, вече има площи с толкова силно ерозирала почва, че реколтата е спаднала с над 70%.

Производството ни на храна е пряко свързано със здравето на почвата, но методите на съвременното земеделие я увреждат и тя постепенно губи своето плодородие. В България вече има възможности да се прилагат множество решения и добри практики на този проблем. Това ще помогне да се възстановят ерозиралите почви, да се подобри качеството на храната, да се възстанови биоразнообразието и да се намали използването на химични препарати. На Форум:ПОЧВА експерти ще споделят как тези добри практики могат да се приложат в България.

Сред поканените са министри и заместник-министри на икономиката, земеделието и околната среда, представители на медиите, управители на фирми в земеделския и свързани сектори от икономиката, експерти по темите на климата, залесяването, устойчивите земеделски практики и опазването на околната среда. Входът за събитието е свободен.

Международният ден на почвата тази година ще се отбележи от поддръжници на движението “Спасете почвата” и чрез хора на площада зад Парламента от 16:00 ч.

Повече за форума: https://www.facebook.com/events/2362115250618983

Запазете си места, като си вземете билет (безплатно): https://www.eventbrite.com/e/forumsoil-tickets-469397880697

Организатори на Форум:ПОЧВА са:

Кооперация “Хранкооп – София” е кооператив, който свързва местни производители и потребители на чиста храна и подкрепя устойчивите земеделски практики. Хранкооп организира фермерски пазари и фестивали в София.

Асоциация “Ноу тил и залесяване България“ е инициатива за информиране и обучаване на фермерите за регенеративни земеделски практики и залесителни методи.

Фондация “Корен” е фондация за подкрепа и развитие на устойчива култура, с мисията да намира място на природата в градовете.

Партньори: Фондация „ЕкоОбщност„, ЕС “За Земята”, Горичка, Гората.бг, Сдружение „Доброжънци“ – Добрич

Публикувано от

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Към лентата с инструменти