Sign In

Remember Me

5 съвета за (раз)умно пазаруване от фермерските пазари

5 съвета за (раз)умно пазаруване от фермерските пазари

Един от най-лесните и приятни начини да се храните с местно отгледани и пресни продукти е да пазарувате от фермерски пазари.

Там е лесно да разберете откъде идва храната – производителите участват лично и можете да ги попитате за сортове, начин на гледане/съхранение, както и за интересни рецепти. С развитието на пазарите и производителите, разнообразието от продукти, сортове, начини на приготвяне става поразително голямо – разбира се това е чарът на пазарите, но изисква и известна подготовка.

Някои потребители се прибират вкъщи с торби, пълни с продукти, купени импулсивно, оставяйки половината от тях да се развалят по рафтовете в кухнята или в хладилника. Малко планиране може да намали ежедневното отскачане до магазина и да направи полезно и допринасящо за намаляване на разхищаването на храна.

1. ПАЗАРУВАЙТЕ СЕЗОННИ ПРОДУКТИ

Фермерски пазар Римската стена

Сезонните плодове и зеленчуци изискват по-малко ресурси като вода и топлина, по-устойчиви са и дълготрайни, носят и специфичните и максимално полезни за всеки сезон вещества. На фермерските пазри няма да намерите домати през декември (освен на туршия) или малини. Но затова пък ще намерите огромно разнообразие от есенно-зимни плодове и зеленчуци.

Ето един неизчерпатлен списък:

  • Плодове: разнообразни сортове ябълки, райски ябълки, дюли, круши, мушмули, сушени сливи, нар и др.
  • Зеленчуци: тиква, зеле, салати, рукола, кейл и др.
  • Зеленолистни: салати, рукола, кейл, коприва (повече в сушен вид), 
  • Кореноплодни:  картофи, моркови, пащърнак, земна ябълка, цвекло, алабаш, няколко вида ряпа, репички, червен лук и др.
  • Зърнени и бобови: лимец (зърно, флейки и брашно), елда, боб, фъстъци. В тази категория, фермерските пазари все още отстъпват на магазините, но това бързо се променя.
  • Ядки: орехи, бадеми, лешници, тиквени семки. Внимателно избирайте от кого купувате ядки, защото полезните и вкусни са именно пресните ядки от този сезон. 
  • Подправки и билки: тук изборът е доста голям – почти на всеки фермерски пазар има няколко производители със сушени билки и подправки – от мурсалски чай до лавандула, която също е и полезна, и вкусна за правене на чай, български шафран, чубрица, сминдух и много други.
  • Гъби: гъбите също са добра добавка към зимното меню и освен, че се събират до късна есен, има и много производители, които са изградили ферми за гъби – печурки, шийтаке и кладница.   

“Знаете ли, че…
ТИКВАТА (както и домите) можем да причислим както към плодовете, така и към зеленчуците – това са така наречените “плодови зеленчуци”. Тиквите съдържат много плодова захар (в качествените сортове до 10%) и други хранителни вещества, като с най-високи стойности е Витамин С (10%). Поради ниската си калоричност (около 17 калории в 100 г) тиквата притежава диетични свойства и се препоръчва при бъбречни и сърдечносъдови заболявания.

2. НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ ЛИСТАТА 

Повечето продукти на фермерските пазари се нуждаят от минимална обработка. Листата на морковите, цвеклото и репичките са изключително полезни и макар да нямаме широко разпространени традиции в българската кухня, бихте могли да оползотворите и тях.

Ето малко информация за листата на морковите: https://fakti.bg/life/268387-listata-na-morkova-sa-valshebni-ne-gi-izhvarlaite-

3. ПЛАНИРАЙТЕ ХРАНАТА СИ ЗА ЦЯЛА СЕДМИЦА

Тъй като знаете какво най-вероятно можете да намерите на фермерския пазар, лесно е да се подготвите. Списък за пазаруване върши чудесна работа, когато на пазара се срещнете с много изкушения и започнете да купувате повече от необходимото. По-добре да се придържате към определен списък, което ще ви спести не само време и пари, но и неудобството после да изхвърляте храна. 

Вдъхновете се преди да направите списъка от нашите любими кулинарни блогове: https://www.yoli-bg.com/component/tags/tag/супи/

4. НОСЕТЕ СИ ТОРБИ ЗА ПАЗАРУВАНЕ

Въпреки, че все повече фермерски пазари заменят найлоновите торбички с тяхната нова алтернатива – биоразградими от царевично/картофено нишесте, няма по-добро средство за намаляване на този тип отпадък от това да носите собствени торби, кошници или дори пазарска количка.

Мрежа за пазаруване – поръчайте от плтаформата на Хранкооп

Настоявайте да не ви “пробутват” торбички и пакети за всеки продукт. Спокойно можете да сложите моркови, зеле, салати и др. в една по-голяма торба. Планирането на покупките също помага за това да разпределите правилно продуктите в торбите си 🙂

5. ПОГОВОРЕТЕ С ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ

Не бъдете срамежливи – питайте. Производителите обожават да разказват за работата си и за продуктите, които са произвели със собствените си ръце. Разбира се, ако искате да научите повече, елате на пазар малко по-късно – когато вече няма много хора и производителят ще може да ви обърне повече внимание. При всички случаи разговорите с тях са полезни и помагат за вашия избор – кого да подкрепяте чрез своето пазаруване.

От началото на декември 2020 г., Хранкооп започна кампания за намаляване на отпадъците от фермерските пазари организирани в три града. Започваме поетапно намаляване на найлоновите торбички, като за целта закупуваме кооперативно по-големи количества биоразградими торбички. Ще въведем и използването на торби за многократна употреба от плат и др.

Хранкооп се включи и подкрепя инициативата „Декември без отпадъци„, както и организира събирането на храна от фермерите за солидарната кухня на Храна, НЕ война, което също е нашият принос за намаляване на разхищението на храна.

Публикувано от

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Към лентата с инструменти