Sign In

Remember Me

Полезните свойства на аронията

Полезните свойства на аронията

Аронията е храстовидно растение от семейство розоцветни, достигащо 1,5 – 3 м височина. Пренесено е в Европа от Северна Америка и казват, че е била широко използвана храна от индианците. Използвана е за тонизиране и лечение. У нас е позната и под името черноплодна офика.

Плодовете на аронията са твърди и растат на чепки. На вид си приличат с тези на касиса, но са по-едри, вкусът е тръпчиво-кисел. Затова и трудно се хапва в сурово състояние. Определено време след беритбата тръпчивостта намалява и те стават по-сладки. Аронията се използва за направата на сокове, вино, сладка и сиропи, както и сушена за чай. Може да се консумира и замразена или прясна в смутита например.

Плодовете на това растение имат високо съдържание на витамин Р, който е тясно свързан с усвояването на антиоксидантния витамин C – при недостиг на витамин P, витамин C се усвоява лошо от организма, развива се слабост, усеща се бърза умора. Аронията съдържа още витамини С, К, B1, В2, В5, В9. Съдържанието на йод в плодовете на растението е 3-4 пъти по-голямо от това в другите плодове. Плодовете от арония съдържат също и органични киселини – лимонена, ябълчна янтарна, което подпомага лечението на гастрит с намалена киселинност на стомаха.  Плодовете са полезни и за хора, които имат лош холестерол в кръвта си.

Няколко от полезните свойства на аронията:

  • Добър източник на антиоксиданти
  • Бори се срещу сърдечно-съдовите болести и поддържа в нормите високото кръвно налягане
  • Плодовете на аронията съдържат йод и фенолкарбонови киселини, които лекуват заболявания на щитовидната жлеза
  • Помага за здравето на уринарния тракт и има противовъзпалителни качества
  • Има противогрипно и имуностимулиращо действие, бори се с бактерии и вируси
  • Подсилва паметта и подпомага концентрацията
  • Стимулира храносмилането и намалява рисковете от недоброкачествени заболявания на дебелото черво
  • Способства за производството на така наречения добър холестерол

Препоръчително е аронията да се приема в малки дози и да се внимава при определени здравословни проблеми (гастрит, язва, хипертония, тромбофлебит и др.)

Във Фермерски магазин Хранкооп можете да намерите сокове и вино от арония.

Публикувано от

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Към лентата с инструменти