Sign In

Remember Me

Хранкооп Велико Търново

Хранкооп Велико Търново

Създаването на хранителен кооператив „Обединени” във Велико Търново беше през 2014та година, когато след първата акция, в която бяха закупени домати, на цени по-ниски от пазарните, а с високо качество на продукта, разбрахме, че сме на прав път. За по-малко от два дни, бяха поръчани 40 килограма. Участниците споделиха, че доматите са наистина хубави и са готови да взимат втори път. Естествено, това беше първата крачка, която направихме трудно, но все пак успяхме.

Основната цел на подобен тип кооперативи е да премахнат прекупвачите, които изкупуват продукцията на производителите на ниски цени, а след това я продават неколкократно по-скъпо. От това губят, както производителите, така и обикновеният потребител. Единственият начин да се преборим с това, е да купуваме директно от производителите, т.е. и двете страни ще са доволни, защото ще консумираме хубава продукция, която ще е на по-ниски цени, а така няма да ощетяваме и производителите. Не се предлага неопакован в оригинални бутилки твърд алкохол или ако някой потребител реши да го направи, то е редно да се осществи чрез лични съобщения и поема отговорността за това. Ние знаем, че не можем да премахнем напълно прекупвачите, но хранителният кооператив е един идеален пример за взаимопощ и солидарност между хората. В страни като Гърция и Испания, в които кризата обрича на мизерия хиляди, подобен тип обединения започват да набират все по-голяма популярност сред населението. Надяваме се и в България, хранителните кооперативи да наберат популярност.

Хранителният кооператив „Обединени“ се координира чрез затворена Фейсбук група и за да се включите е необходимо да подадете искане за включване.

Към лентата с инструменти