Sign In

Remember Me

Хранкооп Пловдив

Хранкооп Пловдив

Как започна всичко?

hrankoop-plovdiv-logoХранителния кооператив в Пловдив възникна в края на 2010 год., когато десетина души създадоха Google групата “True Food”. Чрез нея се организираха доставки на екологични храни до дома от пловдивските фермери Атанас Топалов и Биоферма Павлови. Координирането на доставките се осъществяваше от млада майка. Групата достигна около 90 души членове, но от тях едва 10ина пазаруваха.

След първата година към коопертива се присъедини бизнесдама, собственик на магазин за пчелни продукти в Пловдив, която предложи и пое координацията на доставките. Те вече не се доставяха до адрес, а се получаваха от магазина ѝ. Координацията на поръчките продължи да се случва през Google таблицата, но вече се създаде и Facebook групата „Био плодове и зеленчуци за Пловдив”, която изигра ключова роля за популяризирането на кооператива, привличането на нови производители и потребители. Скоро обаче общественият интерес бе изместен от частното предприемачество на бизнесдамата и дълго време кооперативът функционираше като магазин. Това повлия на културата на потребление сред търсещите чисти местни храни в Пловдив и на разбирането за същността на хранителните кооперативи.

Новото начало за кооператива през 2013 год.

През пролетта на 2013 год. нова група активисти за хранителната независимост създадоха втори кооператив – „Хранкооп Пловдив” и Facebook страница към него. За да осигури по-широк достъп на местните еко и биофермери до потребителите и за да обезпечи по-добрия контрол на предлаганите храни, кооператива стартира фермерски пазар в един от пловдивските молове.

Фермерския пазар в Пловдив

В Пловдив бе поставено началото на първия фермерски пазар в България – резултат от усилията и търпението на сдружение „Устойчиво общество”, което е юридичекото лице на Хранкооп движението у нас. Пилотната инициатива премина през множество предизвикателства, като най-значимото от тях бе честите промени на локацията на провеждане. За две години Фермесркия пазар на Хранкооп Пловдив бе преместен 6 пъти – от частни терени до пространства на общинските пазари. Инициативата си пробиваше път, сблъсквайки се с все още неузрялото разбиране за каузата на фермерските пазари и фактът, че Пловдив е земеделски район, в който голяма част от гражданите имат свои лични градини за отглеждане на еко продукция за лична консумация.

От началото на 2015 г. Фермерския пазар в Пловдив се провежда успешно в двора на клуб „Тотал Спорт”. В него взимат участие 10 – 16 производителя всяка събота от 11 до 14 часа, а продукцията, която се предлага е фермерски млечни продукти, хляб с квас, био зеленчуци и плодове, подправи и чайове, сокове, сиропи, домашни сладкиши и соленки, също така натурална козметика и еко бижута.

Занаятчийска кухня „Фермата”

За да разреши проблемът с все по-нарастващия брой млади таланти, които искат да предлагат творчески, занаятчийски и екологични храни на Фермерския пазар, а нямат възможностите да регистрират свое регламентирано производство, от юни 2015г. сдружение „Устойчиво общество” стартира нова инициатива в Пловдив. Занаятчийска кухня „Фермата” в творческия квартал Капана надгражда фермерския пазар и комбинира магазин за фермерски храни, кооперативна кухня, в която младите хора ще могат да реализират своите творчески производства и пространство за кулинарни обучения, където младите да черпят познания и опит от успешни ментори. Проектът ще даде възможност на местните фермери да планират и реализират продукцията си още по-добре, ще подпомогне младите кулинарни творци да достъпят пазара по-лесно като се кооперират, ще ги обучи и подпомогне за свои собствени предприемачества и ще развие общност от нова генерация млади занаятчии, които да движат политики за по-облекчено законодателство за тях. Плановете са пилотния проект да бъде имплемениран и в другите градове с фермерски пазари на сдружението.

Контакти

Фермерски пазар „Хранкооп Пловдив
”
Всяка събота от 11:00 до 14:00 през зимата
 и от 10:00 до 13:00 през лятото
Пловдив, Клуб Тотал Спорт, ул. Екзарх Йосиф 13
тел.: 0888 402 997
Facebook: https://www.facebook.com/FermerskiPazariHrankoop

Занаятчийска кухня „Фермата”

От понеделник до събота 
oт 9:00 до 19:00 часа
Пловдив, Капана, ул. Магура 1
тел.: 0896 500 023
Facebook: https://www.facebook.com/TheFarmCraftKitchen

Офис на Сдружение „Устойчиво общество”

Пловдив, Капана, ул. Магура 1
тел.: 0888 402 997
www.organichno.com
Facebook: https://www.facebook.com/ustoichivo

 

Към лентата с инструменти