Sign In

Remember Me

Защо и как да организираме Клуб по готварство?

Защо и как да организираме Клуб по готварство?

Яхния. Домашни наденички. Кнедли и други азиатски ястия. Запаси от доматен сос за цяла година напред. Дали заради многото труд, икономиите при пазаруването на едро или огромното забавление, готвенето понякога е много по-приятно, когато е задружно. Ето затова ми харесва да съм член на Клуб по готварство.

Какво представлява клубът по готварство и защо е забавен и полезен? Нека ви разкажа.

Какво представлява клубът по готварство?

Клубът по готварство представлява група хора, които се събират редовно (доколкото е възможно) и готвят в по-големи количества или изпробват нови рецепти. Както споменахме ползите се състоят в поделянето на труда и продуктите. Друга полза е, че някой от членовете може да има по-специални умения в готвенето, които иска да сподели с останалите или пък за приготвянето на ястието е нужно по-специално оборудване, каквото не всички притежава.

Но наистина основната причина е забавлението, което се получава, когато няколко души се съберат заедно, запретнат ръкави и приготвят нещо вкусно.

Член съм на Клуб по готварство (наречен The Meat Club) от близо две години. Готвим основно месо. В групата има както хора, които се занимават професионално с готвене, така и любители и организацията е много неформална, чрез затворена страница във Фейсбук.

Харесва ми да съм част от тази група поради няколко причини. Освен, че се забавлявам, винаги научавам нещо ново от останалите готвачи – нова техника, нов източник на продукти, по-лесен начин да приготвя нещо. Случвало ми се е да наготвя и да харесам нещо, което преди това съм мислела, че не обичам. Готвила съм и неща, които никога не бих опитала да приготвя сама или дори не съм знаела, че можеш да си ги наготвиш у дома.

Съвети за организиране на клуб по готварство

Има много начини за създаване и организиране на Клуб по готварство. Представям ви някои идеи и насоки въз основа на опита, който имам от клуба, в който членувам.

Опознайте се

Създайте първоначална структура: Преди да стартирате клуба, определете основните правила. Клубът само за членове ли ще бъде? Това правило стриктно ли ще бъде или човек, който не е член ще може да се присъства понякога, ако е получил покана? Искате ли да се срещате редовно или само когато има нужда или продукти? Искате ли клубът да има конкретна тема – месни продукти, чуждестранна кухня, консерви и т.н. или да е по-отворен? Искате ли групата да е смесена и да включва както професионални готвачи, така и аматьори или само едно от двете? Разбира се групата ще се развива и променя с времето, което си е напълно в реда на нещата, но ако още в началото си изясните някои основни моменти, това ще ви спести доста обърквания.

Определете размера и състава на групата: Броят на участниците и общото ниво на умения оказват голямо влияние. Групата, на която съм член, вече е много голяма, затова определяме максимален брой участници за всяко събитие в зависимост от размера на кухнята и хладилниците, с които разполагаме. Средно в едно събиране участват осем души и уменията ни са на различно ниво, като клонят повече към много опитни и професионални готвачи. Въпреки това не е проблем ако участва и по-неопитен готвач. Опитваме се да не разчитаме прекалено много на професионалистите, освен ако не става въпрос за нещо много специфично, с което те са добре запознати. В такъв случай изясняваме още от началото дали той или тя ще дава насоки в готвенето.

Основна организация

Как организираме събитие: има много начини това да се случи. Моята група е полу-отворена (човек трябва да има покана, но на никой досега не му е била отказвана възможност да се включи). Използваме затворена страница във Фейсбук, за да споделяме идеи и информация: някой дава идея за проект, като обикновено публикува линк към рецептата. Хората, които проявяват интерес се включват с коментари и скоро след това се уговаряме за дата, час и място. Този етап отнема много търпение и настойчивост, защото хората често имат различни интереси и са свободни по различно време.

При нас нещата са малко хаотични. Все пак срещите се получават благодарение на това, че един или двама души обикновено отговарят за проекта още от публикуването на идеята до деня на самата среща. Ако това не се случва объркването при определянето на датите и продуктите може да доведе до провал на събитието. Някои групи са по-организирани и се срещат редовно (примерно веднъж месечно) на определена дата и място. Но дори и тогава трябва човек, който да изчисли необходимите количества продукти, да организира закупуването им и да предвиди какво оборудване ще е необходимо.

Около две седмици преди събитието си поделяме пазаруването и отговорността по набавянето на оборудването. Накрая, когато дойде денят, се събираме, готвим заедно и си създаваме една прекрасна бъркотия. Преди да се разделим, математическият гений сред нас пресмята разходите за продуктите, всеки плаща неговия дял и си тръгва със своята порция тайландски наденички или шпеков салам.

Мястото е важно: Моята група няма определено място за срещи, макар редовно да ползваме две или три кухни, заради размера им и оборудването, което предлагат. Чувал съм, че някои групи наемат професионална кухня за клуба си. Мястото може и да се мести периодично, така че да е удобно на някой от членовете и домакинът, организиращ събитието да избира къде да се проведе то.

Има няколко основни момента при избора на кухня. Очевидно тя трябва да е достатъчно голяма, за да побере групата ви и да има удобен транспорт до нея (никой не иска да пътува няколко часа, сменяйки различни автобуси). Трябва да има достатъчно работна площ и за предпочитане голям хладилник. Важно е и домакинът да няма нищо против други хора да ползват оборудването му. Когато много хора готвят заедно, винаги има известна доза хаос и това наистина може да подразни някой маниак на тема чистота и ред, затова преди да предложите събитието да се проведе във вашата кухня преценете доколко изпитвате нужда да имате пълен контрол над нещата.

Други важни моменти

Научете се как да променяте рецептата, за да се получи по-голямо количество храна, така че след като сте приключили с готвенето да има достатъчно за всички. Промяната не винаги се състои в умножаване на посочените количества по броя на хората, особено ако става въпрос за тестени изделия или десерти. Най-добре е изчисленията да се направят от по-опитен готвач или да изберете рецепта, която включва мерки за по-големи количества.

Преценете оборудването, от което се нуждаете: Приготвянето на храна в по-голямо количество изисква и повече оборудване – от кухненски роботи и миксери до остри ножове и мерителни лъжички. Нашата група се състои от големи ентусиасти, които са готови да разнасят прибори и малки уреди до мястото на срещата, но при вашата група нещата може да не стоят точно така, затова съобразявайте рецептите с възможностите си. Най-малкото всеки човек трябва да си носи престилка и един-два ножа. Важно е също така всеки да си носи съд, в който може да сложи готовата храна, за да си я занесе удома.

Определете основните правила: Ако групата е по-голяма, е възможно да възникнат конфликти, защото всеки има различен стил на организиране и готвене. В нашата група се разбираме доста добре, въпреки че всеки има своя индивидуалност. Проявяваме уважение и разбиране един към друг, което е от изключителна важност. Примерно, ако се наложи да отсъстваме от дадено събитие, уведомяваме останалите възможно най-рано, за да имат време да ни намерят заместник, ако е необходимо. Опитваме се да участваме активно в пазаруването и набавянето на нужното оборудване, както и в самото готвене разбира се. Всички участваме в миенето на чинии и реженето на лук – претенциозните хора нямат място при нас. Даваме си и малки почивки от готвенето, като сядаме настрана за минута-две. Някои правят това по-често от други, но никой няма нищо против.

Много е важно да оставяте кухнята, която сте ползвали безупречно чиста след като приключите. Често полагаме за това допълнителни усилия, като вид благодарност към домакина, който се е съгласил да отстъпи кухнята си на група готвачи, превръщащи 15кг свинско месо в наденички.

Носете си дребни неща за хапване. Това е част от забавлението. Не полагаме кой знае какви усилия за това, тъй като цялата организация е насочена към рецептата, която ще приготвяме; просто всеки носи каквото обича и всичко е наред. Обикновено има няколко бутилки вино, малко хляб, сирене или плодове – напълно достатъчно, за да се заредим с енергия за голямото готвене.

Има много начини да организирате клуб по готварство. Можете да поканите професионалисти или експерти, които да ви запознаят с нечия национална кухня или дадена готварска техника, можете заедно да посещавате уроци по готварство или да изпробвате всички рецепти в дадена готварска книга. Някои групи си организират и пътувания до местни ферми, до градове известни с някое традиционно ястие или дори планират екскурзии в чужбина, за да се докоснат до кухнята на други държави. 

Източник и снимки: http://www.thekitchn.com/
Преводач: Рослава Стоянова

EEA_Grants_JPG_4642_1-2
Рубриката е част от проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив – събития за устойчиво развитие“, който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, www.ngogrants.bg

Публикувано от

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Към лентата с инструменти