Sign In

Remember Me

„Медената къща“ събира опита на три поколения

„Медената къща“ събира опита на три поколения

Уникалното при „Медената къща“ е, че събира в едно опита на три поколения – Виолета и Ваньо, които след 30 години работа в София избират тишината на село, Ники и Ина – инженер и художник и младата смяна – синът Александър, бъдещ фермер.

Приятна изненада е да срещнеш производители, които не се оплакват, звучат позитивно и имат ясен план накъде искат да се развиват. Представям ви Ина и Алекс. 

Ина, ще разкажеш ли как стана така, че цялата ви фамилия се увлече по пчеларството?

В „Медената къща“ сме общо 5 човека. Първо са майката на Ники и мъжът й, които след над 30 години работа в София отидоха на село и направиха пчелин. Аз съм художник, а Ники е инженер по текстилна технология. Решението взехме всички заедно – събрахме се, проучвахме, обмисляхме и през 2011 г. започнахме експериментално. Кошерите направихме с пари от пчеларската програма, в момента имаме 160.

Алекс, ти какво ще добавиш за себе си?

Аз се уча да рисувам, уча „Бизнес администрация“ в УНСС, започнах собствен бизнес с книги – внасям японски комикси и съвсем скоро ще се регистрирам като пчелар.

Как избрахте мястото за пчелина?

Ина: Мястото е на Виолета и Ваньо, намира се в село Сираково при Борован. Известно е като пчеларски район, защото там вече почти не остана промишленост. На практика селото е пустеещо.

Започнахме през 2011 г, взехме няколко кошера и правихме мед само за нас.

Оказа се, че трябват около три години, за да започне всичко да работи както трябва.

Правилото е, че първата година новите пчели не дават мед – точно така се случи и с нас. Втората година имахме сто кошера, но само 50 от тях дадоха мед. Цялото количество пуснахме между приятелите. Имаше страхотен интерес и накрая раздадохме и нашите буркани.

Едва през този сезон вече ни стана ясно какъв е капацитетът на 150 кошера, колко мед произвеждат и какво трябва да направим с него. Много е хубаво, че този опит дойде постепенно, а не изведнъж, защото ако рязко се затрупаш с такава продукция фактически нямаш време да я реализираш правилно.

Ина, да започнем с представянето на вашите продукти – какво отличава меда ви от другия на пазара?

Ще започна с това, че ние не обичаме да смесваме (хомогенизираме) меда .

Практиката при по-големите пчелини е целият мед, който се извади да се смесва и да се предлага на пазара като полифлорен. Това не ни харесва, защото знаем, че всеки кошер събира от различно място – дори да са две съседни горички, продукцията на всяко пчелно семейство е уникална.

Затова при нас всяка тенекия чист мед излиза с различен вкус и аромат, а най – хубавото е, че на хората това също им харесва.

Най-голямо е количеството на меда от полски билки, от всичко, което е цъфтяло на полетата. Вадили сме липа, магарешки бодил, рапица, акация, бял бодил, червена коприва – уникална билка с кръвопречистващи свойства.

На фермерските пазари в столицата бързо станахте известни със сиропите – как се роди идеята?

Ина: Те са мое откритие. Всичко започна покрай рецептата за сироп от бъзов цвят, която всички знаят, а в нашето семейство правим всяка година. Вече бяхме започнали да вадим мед, когато дойде време за сиропа – бяхме заложили голямо количество бъз и трябваше да сложим 40 килограма захар. Бяхме шокирани от вида на двата чувала със захар. Тогава ми хрумна –  дали не може да се направи същото нещо с мед. Спомням си че беше 24 май, направих няколко бутилки, занесох го на пазара и за около 30 минути сиропът беше изчезнал.

Алекс: После се задълбочихме и разработихме още рецепти, в които технологично добавяме меда, когато всичко е изстинало. По този начин целогодишно имаме нещо различно на пазара.

Започнахме с бъз, после продължихме с мента, маточина, ходихме до Сопот в едно биостопанство да си наберем биолавандула, правихме малини, боровинки – черни и червени, след това измислихме битер лимона. Сиропът с бъзак също е наше подобрение. Всички рецепти разработихме сами.

SAM_5569

Медът е ясен, а откъде се снабдявате с всички останали билки?

Ина: Ползваме само чисти продукти. Всички билки събираме сами. Ходим най-високо в планината, а златното ни правило е да сме максимално далече от стопанства. Боровинки и малини вземаме от производителите на фермерските пазари в София.

На практика нашите сиропи съдържат само мед, екстракт от билката и лимонов сок.

Всичко се прецежда няколко пъти, преди да потегли към пазара, сиропът не се стерилизира, държи се в хладилник след отваряне и се разрежда в желаното съотношение. Не използваме нито грам захар или консерванти.

Предлагате и модерната напоследък домашна козметика. Разкажете как измислихте кремовете?

Ина: Пръст в тяхната история има моята свекърва Виолета, която е легендарен софийски фармацевт. Идеята да направим кремове с пчелни продукти е моя, а от Виолета дойдоха ценните съвети как може да се случи всичко. Така, след различни експрименти предлагаме три вида крем за лице – с бял равнец, с розмарин и с лайка.

Белият равнец лекува и много бързо регенерира клетките, розмаринът подхранва и държи кожата хидратирана, страхотен е при студено време, и накрая лайката, с която допълнихме серията за чувствителна кожа. Мисля да не разширявам повече тази гама.

SAM_4606

Каква беше реакцията на клиентите ви?

Ина: Неочаквано за мен нямаше никакъв скептизицизъм, има такова търсене, че аз не успявам да направя достатъчно. Но има нещо много важно, което винаги уточнявам – на всички хора със сериозни заболявания им препоръчвам да идат на лекар, защото кремовете не са лекарства.

Предлагате тахан смесен с мед и мед с прополис – разкажете за тях.

Ина: За тахана с мед – не сме го измислили ние, доста производители вече предлагат такива продукти. Ние имаме два варианта – с лешников тахан първият и вторият – мед със със сусамов тахан и канела. Тахана купуваме от „Тръндеви“. За меда с прополис мога да кажа, че е един много специален продукт, който направих за укрепване на детската имунна система. Идеята е да замести тинктурите, в които се слага спирт. Ние също правим прополисова тинктура и различното при нея е, че е с чист лабораторен спирт, подходящ за пиене.

За какво най-често ви питат хората, когато избират мед?

Ина: На двата фермерски пазара хората са много информирани и знаят какво търсят. Интересно им е, когато има необичайни видове мед. Понякога търсят с някакви лечебни свойства, защото искат нещо да лекуват. В повечето случаи знаят, че медът трябва да е кристализирал, за да е гарантирано, че е истински.

Тук с много по-голямо доверие идват, купуват и се доверяват, отколкото на обикновените пазари, защото знаят, че пазаруват директно от производителя.

Връщат се при нас, пишат ни, поръчват, запазват си,

Добре е да споменем и това, че когато си вземат мед, ако искат да го слагат в топли напитки е хубаво да ги поизчакат да изстинат, за да запазят повече от полезните свойства на меда.

Какви са плановете ви за тази година?

Алекс: Имаме голямо желание да сертифицираме био меда и всички наши пчелни продукти. Това не може да стане в равнината и в полските райони, защото там има много земеделски култури, които не са наши и не можем да гарантираме как се отглеждат. Затова сме се насочили към планината и областта на с. Лесидрен, която е резерват и изключително чист регион. Там имаме място с мъничка къща и напролет ще занесем кошери.

Основното е, че искаме да запазим цялата работа в семейството. Ние сме само 5 човека, нямаме грандиозни планове за производство и по-мащабни операции. Искаме да правим повече кошери и пчелини, според възможностите си и да запазим малкия семеен модел на работа. Огромните обороти не ни блазнят.

Къде могат да ви намерят клиентите?

Основно на двата фермерски пазара в столицата – „Римска стена“ и „Иван Вазов“. Предлагаме и в Хранкооп София и на няколко други места. Най-удобно е да ни следите през нашата страница във фейсбук – „Медената къща“.

 

EEA_Grants_JPG_4642_1 (2)

Рубриката е част от проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив – събития за устойчиво развитие“, който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, www.ngogrants.bg

Публикувано от

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Към лентата с инструменти