Sign In

Remember Me

Бистра Иванова: България се нуждае от множество малки фермери, които отглеждат чиста храна и чийто труд се заплаща достойно

Боли ни да виждаме в магазините безвкусни картофи от Египет, ябълки от Белгия и череши от Полша, които влошават ситуацията с климатичните промени. Искаме българското качествено земеделие да се развива.

Бистра Иванова е приятел и потребител на Хранкооп от 2014 г. и член на кооперацията от 2020 г. Тя е миграционен експерт, социален предприемач и културен мениджър. Съосновател и председател на Мулти култи колектив, с които вече 10 г. подпомагат интеграцията на чужденците в България. От 2015 г. е национален координатор на официалния портал на ЕС за интеграция на чужденци EWSI, а от 2021 г. е член на Управителния съвет на най-голямата европейска мрежа в подкрепа на  образованието на деца мигранти SIRIUS. Бистра е носител на редица отличия като Доброволец на годината (2011 г.), 40 до 40 на Дарик (2014 г.), Global Shaper на Световния икономически форум (2014 г.), финалист е на наградите Жена на годината на Грация (2016 г.) и е включена в книгата „Хората, които променят България“ (2019 г.).

Здравей, Бистра 🙂 

И добре дошла в Хранкооп в изцяло ново амплоа 🙂

Как ти хрумна идеята за създаването на постоянен екип „Солидарни акции“? 

Знаех за солидарните акции на Хранкооп от много години, но повече детайли разбрах, когато през 2017 г. превърнах Ралица Касимова в музеен експонат, като я включих в първия европейски онлайн музей на солидарността. Впечатли ме близката връзка между производителите и потребителите на Хранкооп, които имат не само стоково-парични взаимоотношения, но са част от една общност и си помагат, защото знаят, че вървят по общ път на зелено и етично развитие на производството на храна. Чак през 2020 г. за първи път участвах в солидарна акция в биостопанство КОМОСС край Дупница, където в рамките на един ден обезкостявахме био сливи и ги подготвяхме за дехидриране. Нашата намеса беше ключова, за да не се наложи биопроизводителката Ели Витанова да изхвърли тези ароматни, сочни и вкусни сливи. Това беше фантастичен ден, който ме зареди с много енергия и ми напомни за традиционните седянки, когато вместо да излязат да пият кафе, хората се събират хем да се видят, хем да свършат някоя полезна работа. Тогава се запознах с десетина готини момчета и момичета, с които определено имахме общи интереси и ценности, и заедно прекарахме чудни часове под сенките на орехите в двора в дискусии на тема храна, общности, политика, изкуство, пътешествия, лични въпроси и какво ли още не. След тази акция, следях дали ще се появи нова, но разбрах, че екипът на Хранкооп е много зает и рядко има време да организира такива. 

Тъй като освен на Хранкооп, съм член и на белгийския кооператив BEES Coop и съм посещавала много италиански, френски, немски, португалски кооперативи, силно ме впечатлява способността на западноевропейските общества да бъдат организирани, конструктивни и ефективни и да постигат общите си цели. BEES Coop например притежава супермаркет в Брюксел, който е отворен единствено и само за членове 7 дни седмично и това е възможно само със 7 души платен персонал. Звучи невероятно, но това е резултат от активното включване на членовете, които освен че работят на доброволен принцип на смени в самия магазин, създават над 10 постоянни екипа, които се занимават с различни задачи от администрация и финанси, през организиране на инфо сесии, комуникация, изследвания, избор на продукти и много други. Този модел на работа води както до намаляване на разходите за издръжка на кооператива, т.е. намаляване на цените на стоките, така и до изключително повишаване на ангажираността на членовете и тяхното усещане за собственост върху инициативата, която създава здрава и силна общност. Членовете на тези екипи се ангажират според своите възможности за няколко часа месечно, но фокусираното им ефективно участие дава отлични и устойчиви резултати. В BEES Coop самата аз съм лидер на екипа за англоезични инфо сесии и на всеки 6 седмици провеждаме по една презентация в рамките на 2 часа за потенциални нови членове. 

На базата на този опит ми дойде идеята да опитам и аз да създам такъв доброволчески екип в Хранкооп и то именно в областта, която най-силно насърчава изграждането на общност, опознаването, диалога. Благодарение на подкрепата на основния екип на Хранкооп през 2021 г. отворихме покана за членове на екипа, разработихме формуляр за кандидатстване, проведохме онлайн инфо сесия, онлайн интервюта с всички кандидати и подписване на доброволчески договори с успешните кандидати. По този начин през март сформирахме екип от 8 доброволци, сред които и 1 производител, с цел да организираме по 1 солидарна акция месечно. В първите 5 месеца на годината вече имаме 5 събития, в които се включиха 38 доброволци, които дариха 242 часа безплатен труд. 

Ако този метод на работа сработи добре тази година, Хранкооп планира да го използва и в други области и да развие други екипи с различни задачи.  

Разкажи ни какво точно правите и как изглежда една ваша акция? 

Основната задача на екипа е да организира, популяризира и отрази по 1 солидарна акция на месец. Домакините са производители от мрежата на Хранкооп, които имат интерес и възможност да посрещнат група доброволци, обикновено в рамките на 1 ден, да за им помогнат с нещо конкретно спрямо актуалните им нужди във фермата. Такива дейности могат да бъдат подготовка на почвата и засаждане, прекопаване, грижа за растенията, бране и обработка на продукция, помощ при отглеждането на животни, прости строителни дейности и др. 

По време на самата акция доброволците учат много – какво значи да бъдеш малък производител на чиста храна, с какви предизвикателства се сблъскват фермерите, какви са техните мечти и постижения, но също така как се отглеждат самите плодове, зеленчуци, животни и какво значи да се отглеждат по природосъобразен начин. Тези живи срещи дават един друг поглед на потребителите и ги учат да ценят и уважават дори още повече усилията на фермерите. Приятната компания, веселите разговори и смеха спомагат за изграждането на общата визия за това в каква България искаме да живеем и как можем да се подкрепяме взаимно в рамките на Хранкооп. 

Може би най-важният въпрос – защо помагате на фермерите? 

Вярваме, че със своята отлична географска обусловеност като климат, почви, релеф и др. България се нуждае от много на брой малки фермери, които отглеждат чиста храна по природосъобразен начин и чийто труд се заплаща достойно. Боли ни да виждаме в магазините безвкусни картофи от Египет, ябълки от Белгия и череши от Полша, които влошават ситуацията с климатичните промени. Искаме българското качествено земеделие да се развива. Това никак не е лесно. Затова искаме да помогнем на смелчаците, които обработват земята и чиято продукция е чиста, вкусна и не влияе негативно на планетата и да им кажем: С вас сме! 

Какво планирате за летните месеци?

През юни ви каним на една вълшебна солидарна акция в био ферма Венец в Троянския предбалкан, която се организира съвместно със сдружение Зелен на 26 и 27 юни 2021 г. Освен че ще изграждаме лехи за поликултурни зеленчукови градини, ще берем череши и други плодове, ще плевим, ще мулчираме и ще поставяме капково напояване, ще имаме възможност да прекараме прекрасно време заедно със спане на палатки (или в къща за гости в района), лагерен огън, жива музика и много смях. Заповядайте – https://www.facebook.com/events/1665416780330006 

За юли готвим едно ходене при една много специална производителка, родена в Бруклин, но за повече детайли следете страницата във Фейсбук – https://www.facebook.com/HrankoopSofia

Публикувано от

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Към лентата с инструменти