Sign In

Remember Me

Стопанство с. Осина, Родопите

Стопанство с. Осина, Родопите

Натурално стопанство Осина е разположено по склоновете на Западните Родопи в землището на с. Осина, община Сатовча. Парцелите в стопанството са с обща площ 32 дка и са малки и разпокъсани, каквито са и пробладаващо малкото обработваеми земи в района. Цветана Димитрова среща Виктор Заимов на семинар по натурално земеделие с ефективни микроорганизми. Заинтригува я с двугодишния си опит с ефективни микроорганизми за отглеждане на зеленчуци в Родопите и скоро се сближават и започват да работят заедно. Не след дълго двамата наемат малкото налични разпокъсани обработваеми парцели около селото и започват да отглеждат картофи, боб и зеленчуци вместо традиционния за района тютюн.

Цвети и Виктор пазят и селектират стари сортове картофи и боб, характерни за района и най-добре приспособени към местния климат. Използват ефективните микроорганизми за растителна защита и активиране на оборския тор, който ползват за подхранване на растенията.

Истински родопски боб и родопски картофи, както и голямо разнообразие от билки и зеленчуци можете да намерите на фермерските пазари Римска стена и Иван Вазов в София.

Стопанството е с отворени врати за всеки, който би искал да види на място как се отглежда чиста храна в Родопите:

Към лентата с инструменти