Sign In

Remember Me

Защо смятаме, че Фермерският фестивал трябва да е на месечна база, а не един път в годината?

Защо смятаме, че Фермерският фестивал трябва да е на месечна база, а не един път в годината?

Знаете ли защо държим да провеждаме фермерския фестивал регулярно и поне веднъж на месец, а не 1 или 2 пъти в годината?

Имаме няколко аргумента за това:

1. РЕГУЛЯРНОСТ: За да подкрепяме истински и ефективно българските производители е необходимо да има ритъм и предвидимост. Природата не стои на пауза, а планирането на продукция е съобразено основно с нейния ритъм и цикличност. Ако някой смята, че да се направят 1-2 изложения на година е голяма подкрепа, то той изключва плодовете и зеленчуците и предлага решение само за по-големите производители. Нищо лошо, но в Хранкооп се борим за регулярен, устойчив и предвидим пазар за най-малките и най-затруднените в реализацията си производители. Основен приоритет са ни именно плодовете и зеленчуците, защото смятаме, че това е най-значимият и същевременно в най-критично състояние отрасъл. Затова настояваме пред местните власти да ни осигуряват места, където можем да създадем ритъм, регулярност и познаваемост.

В лицето на зам.-кмета по културата на Столична община срещнахме разбиране и затова поне до края на тази година ще провеждаме фестивалът 2 пъти месечно в парка пред НДК. Това е шанс за повече производители да реализират продукцията си, както и за повече жители и гости на града да имат достъп до свежа, сезонна и
чиста храна.

2. ПОЗНАВАЕМОСТ/ПРЕДВИДИМОСТ: Всяко събитие има нужда от реклама и време за нейното достигане до повече хора. Едно е да рекламираш продукти, за които е ясно какви ще са след месеци или дори след година, и съвсем различно е да рекламираш такива, за които не е сигурно дали изобщо ще бъдат налични. С храната и малките производители е именно така, и дори и при натрупания ни дългогодишен опит, несигурността и природните капризи не ни съдействат за дългосрочна реклама. Затова разчитаме на регулярността. Ако е ясно, че ще можем да провеждаме всеки месец или както е в случая – 2 пъти в месеца, то много от посетителите могат да планират и съответно да знаят кога да дойдат. След всяко проведено събитие виждаме как много от хората се връщат и очакват да намерят същите производители, същите автентични вкусове и особено сезонните плодове и зеленчуци.

3. ДОВЕРИЕ: Когато става въпрос за нехранителни продукти, човек може да направи рекламация, да спре да купува от даден производител или просто да ги смени с други. Докато при храната доверието се изгражда с времето – добрият земеделец подбира сортовете, съобразява се с изискванията на всяко растение, селектира и сортира преди да изнесе продукцията си на щанда и поддържа този ритъм сезон след сезон, година след година. За да се натрупат достатъчно доволни клиенти, които да имат доверие и да планират покупките си, производителите и потребителите не може да се срещат 2-3 пъти в годината – срещите им трябва да са всяка седмица или поне един път в месеца. Иначе никакво доверие не може да се създаде. Разбира се, изключения има – например мед и пчелни продукти, вино и консервирани продукти. Но ние искаме пресни плодове и зеленчуци, и доверието там се изгражда седмица след седмица и месец след месец.

4. ЗДРАВОСЛОВНО: Вече всички знаят, че здравословното хранене е сезонно, със свежи плодове и зеленчуци, отгледани колкото може по-близо до нас и расли до последно на корена си. Няма как да се случва това, ако правим събитие 2, 3 или 4 пъти в годината. Време е всички, които декларират, че са много загрижени за здравето на хората да направят така, че колкото може повече хора да имат достъп до свежа, местна и здравословна храна, и тя да е на достъпни места и без високи такси за производителите.

Благодарим на Столична община, че предостави място в центъра на София именно за това, но смятаме, че засега това е едно голямо изключение. В действителност, достъпът на производителите до пазари е изключително затруднен, а има нужда да бъде улеснен – ето това ще е здравословно за всички.

5. ОПТИМИЗИРАНЕ: Всеки организатор на събития знае колко предварителна работа има преди провеждането им, какъв стрес е в дните на самото провеждане и колко още работа има след всяко едно събитие. Още по-трудно е, когато участниците в събитията зависят от природните условия. Ние работим със земеделски производители и не можем да планираме събитие за след няколко месеца. Най-добрият период, който сме установили, че работи, е един месец. За да провеждаме събитията, ние поддържаме активна връзка с всички участници и понякога дори един ден преди събитието не можем да бъдем сигурни дали производителите ще успеят да наберат и да пътуват. Това води до естествения стремеж да оптимизираме начина на провеждане, като адаптираме според всеки сезон, всеки месец кои производители ще могат да се включат, колко пространство ще им бъде необходимо и редица други фактори. Когато го правим на регулярна база – можем да планираме и оптимизираме работата си, за да бъде тя по-ефективна.

Това са изводи и размисли от „кухнята“, и решихме да ги споделим с вас, за да ги знаете и вие. 

 А дали ще бъдем разбрани от хората, които взимат решения – е, ще продължим да настояваме и да се борим за повече пазари и то по този регулярен и устойчив начин. Дотогава – насладете се на Фермерски фестивал София – в 2 недели всеки месец, в парка пред НДК.

Публикувано от

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Към лентата с инструменти